- Na współczesny wygląd Modicy decydujący wpływ miały katastrofy naturalne: trzęsienie ziemi i powodzie
- W mieście odbudowano architekturę miejską w stylu sycylijskiego baroku
- Po powodzi koryta rzek, które płynęły przez miasto zamknięto pod ulicami
- Główna arteria miasta – Corso Umberto I – biegnie wąwozem, dokładnie w korycie rzeki
- Modica słynie z produkcji czekolady. W mieście wciąż działają stare manufaktury, gdzie wyrabia się czekoladę według receptury Azteków
- W mieście działa najstarsza na Sycylii wytwórnia czekolady – Antica Dolceria Bonajuto
- Czekoladę w Modicy produkuje się z trzech składników: kakao, cukier i przyprawy (bez dodatku mleka)
- Do masy czekoladowej dodawane są różne przyprawy, dzięki czemu powstają produkty o oryginalnych smakach np. wanilii, cynamonu, papryczek chili, limonki, gałki muszkatołowej czy… soli morskiej
- Czekoladę wytwarza się z pełnych ziaren kakaowca w technologii „na zimno”, przez co cukier nie rozpuszcza się całkowicie (wyczuwalne są grudki cukru)
- Innym specjałem, który warto spróbować jest sycylijskie cannoli, czyli rurka z ciasta nadziana kremem z sera ricotta i posypana pistacjami
- Miasto podzielone jest na dwie główne dzielnice: „Modica Alta” (Górna Modica) i „Modica Bassa” (Dolna Modica)
- W górnej części miasta znajduje się najbardziej charakterystyczny budynek miasta czyli katedra Duomo di San Giorgio. Poniżej katedry pną się efektowne, ukwiecone tarasy oraz szerokie schody
- Dolna Modica Bassa jest miejscem gdzie toczy się codziennie życie mieszkańców, pełne sklepów, kawiarni czy punktów usługowych
- W tej części miasta uwagę zwraca górująca na innymi budynkami katedra św. Piotra (Duomo di San Pietro), z bogato zdobioną fasadą
- W Modicy urodził się Salvatore Quasimodo, włoski poeta, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1959 roku. Dom rodzinny poety został zamieniony na muzeum poświęcone jego twórczości
- Barokowe zabytki Modicy i innych miast Doliny Noto, zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO