- Historia Cervii jest nierozerwalnie związana z produkcją soli
- Od kilkuset lat w okolicy miasta pozyskiwano sól z wody morskiej tradycyjnymi sposobami
- Do dostarczania soli z lądu do magazynów służyły barki zwane burchiellami, zastąpione po latach przenośnikami taśmowymi
- Burchiella stworzona do transportu soli, służyła także do przenoszenia np. materiałów budowlanych czy zwłok w przypadku pogrzebów. Początkowo burchielle były wykonane z drewna, z czasem wyparły je burchielle z żelaza
- Sól pozyskuje się w salinach, czyli stawach o łącznej powierzchni ponad 800 hektarów
- Kilka kilomertów od centrum miasta znajduje się Centro Visite Salina di Cervia, gdzie łódkami można przepłynąć wzdłuż wielkich stawów z wodą morską. Po odparowaniu wody ze zbiorników pozyskuje się sól
- Dziś w salinach odbywają się także specjalne pokazy dla zwiedzających, podczas których można zobaczyć jak dawniej pracowali robotnicy
- Sól pozyskiwana w okolicach Cervii ma „słodki” smak ze względu na czystość chlorku sodu i brak innych gorzkich soli normalnie obecnych w wodzie morskiej
- Cervia w swej historii dwa razy zmieniała swoje położenie
- Za pierwszym razem osada została zburzona przez lokalnego władcę, w kolejnym przypadku zły stan środowiska i zanieczyszczenie stawów solnych, spowodowały decyzję o relokacji miasta
- Miasto zrekonstruowano z taką samą siatką ulic oraz rozmieszczeniem domów i kościołów. Dużo miejsca pozostawiono dla dwóch magazynów soli i wieży obronnej
- Obecnie w wieży Torre San Michele oraz w pobliskim magazynie działa Muzeum Soli, gdzie można zobaczyć kolekcje solniczek, rzeźby solne, narzędzia do pozyskiwania soli, czy wspomnianą wcześniej żelazną barkę burchielle
- Saliny wokół Cervii są oazą dla wielu gatunków ptaków m.in. kaczek, czapli czy flamingów